

TBB Dergisi 2014 (113)
Mustafa ÖZEN
293
veya laboratuvarda daha önce test yapılan başka ürünlerden de bula-
şabilir. Nitekim Mersin Limanı’nda bulunan çeltik olayında, söz konu-
su çeltiklerde, Amerika ve Almanya’da yapılan testlerde GDO’ya rast-
lanmazken, Türkiye’de akıl karıştırıcı şekilde 5 farklı sonuç çıkmıştır.
3
4) Yapılması gerekenler nelerdir?
Yapılması gerekenler şu şekilde
ifade edilebilir:
a)
Biyogüvenlik Kanunu uluslararası ve Avrupa Birliği mevzuatı-
na uyumlu hale getirilmesidir.
b)
Türkiye’de GDO’lu ürünlerin incelenmesi için dünyada bulu-
nan en ileri teknolojik alt yapı oluşturulmalı ve bu ürünlerin incele-
mek için insan yetiştirilmelidir. Bu insanlar, hukuk uygulamasına
önemli katkı sağlayacaklardır.
c)
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “Genetik Ya-
pısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik Deği-
şikliği” taslağı 4.09.2013 de görüşe açılmıştır. Bu taslak ile GDO bula-
şısı tanımlanmaktadır. Uygulamada GDO ürünlerinin onaylanması,
piyasaya arzı ve kullanımı konusunda sıkıntılar bulunmaktadır. Bu sı-
kıntıların giderilebilmesi için Biyogüvenlik Kanununda düzenlemeye
gidilmesi gerekir. Ancak, böyle bir düzenleme yapılana kadar, mevcut
yönetmelikte değişiklik yapılarak, GDO Bulaşı tanımının getirilmesi
ile mevcut sorunların bir kısmı giderebilecektir. Ancak yönetmelikte
değişiklik öngören taslak halen yayınlanmamıştır.
4
Gıda ve yem sektörünün genetiği değiştirilmiş gıda ve yem kul-
lanımından kaçınmalarına karşın bu maddeler tohum üretimi, ekim,
hasat, nakliye, işleme ve depolama sırasında tesadüfî ve teknik olarak
önlenemez şekilde geleneksel gıda ve yemde az miktarda bulunabilir.
Bu gibi durumların önlenmesi için bir bulaşan tanımının ve bulaşan
limitinin belirlenmesi gereklidir. Ürünlerde depolama, nakliye ve mu-
hafaza esnasında veya çevresel faktörler nedeniyle GDO Bulaşanı tes-
pit edilmesi, söz konusu ürünlerin Biyogüvenlik Kanununun 15. mad-
desinde belirtilen GDO’lu ürün olduğunu göstermemektedir.
5
3
Selim Çetiner,
http://ekonomi.haber7.com/sektorler/haber/1013468-sabanci-universitesinden-gdo-guvencesi. Erişim tarihi, 1.4.2014.
4
Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonunun genetik yapısı değiştirilmiş
organizmalar ve ürünlere dair yönetmelikte değişiklikte yapılmasına ilişkin deği-
şiklik taslağı önerisi.
5
Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonunun genetik yapısı değiştirilmiş